Evet. YTP Kullanma Kılavuzu yetkili kullanıcılar tarafından programa girildikten sonra anasayfanın üst kısmında yer almaktadır. Programa veri girişlerinin nasıl yapılacağı resimli örneklerle anlatılmıştır.
Kullanıma açılan YTP yanında, test amaçlı kullanılabilecek bir diğer program da bulunmaktadır. http://onlinetest.gtb.gov.tr/YatTakip/ adresinde, yat ismi başına test veya deneme ibaresi konulmak suretiyle ( Örn: TESTLADY) programda denemeler yapılabilmektedir. Bu program da kullanımda olan Yat Takip Programıyla aynı özelliklere sahiptir ve yalnızca eğitim/test amaçlı kullanılmaktadır.
Sistem Yöneticileri (adminler) tarafından adınız, soyadınız, görev yapılan idare ve TC Kimlik Numaranız ile programa yetkilendirmesi yapılanlar, bu kayıt yapıldıktan sonra TC kimlik numarası ve windows kullanıcı şifresi ile https://online.gtb.gov.tr/YatTakip adresinden ya da Bakanlığımız portalından YTP´ye giriş yapabilirler.
İlk aşamada programa tanımlı gümrük personeli giriş yapması öngörülmüştür. Ancak orta ve uzun vadede acentelerin de programa kayıt yapması (gemi takip programında olduğu gibi), görevli memurların bu girişleri kontrol ederek onaylamaları planlanmaktadır.
Öncelikle seyir izin belgesi üzerinde yer alan tüm alanların yatçı veya temsilcisi tarafından doğru ve tam olarak doldurulması şarttır. Belge üzerinde bulunmayan ancak programda yer alan bilgiler yatın; bağlama limanı numarası, HIN/CIN numarası, MMSI numarası ve Türk uyruklu şahısların TC kimlik numaralarıdır. Yatın bağlama limanı numarası ve TC kimlik numarası mutlaka bulunabilecek bilgiler olduğundan yatçıdan öğrenilerek programa girilmelidir. Bu bilgilerden HIN/CIN numarası ve MMSI numarası zorunlu alan olmayıp eğer bilgi edinilebiliyorsa doldurulması önemlidir.
Örneğin yat üzerinde demirbaş olarak 2 adet motor varsa ilk olarak motor sekmesi seçilerek birinci motorun bilgileriyle listeye eklenir. Ardından bu kez diğer sekmesi seçilerek cins kısmına “2. Motor” yazılarak diğer motorun bilgileri girilir ve listeye eklenir.
Öncelikle yatın temel bilgileri (isim, donatanı gibi bilgiler) gümrük idaresinin izni olmadan değiştirilemezler. Başvurusu kabul edilen yatlar için ise; İlk olarak yatın sistemdeki “Türk limanları giriş formu” seçilir. Bu belgenin açık statüde olması gerekir. Bu belgenin bulunduğu satır seçildikten sonra (satır mavi renge döner) alt tarafta bulunan “Belge Yenile” butonuna tıklanır. Böylece yeni bir form açılır. Yatın isim değişikliği varsa, “Yatın Eski Adı” kısmına ilk hali, “Yatın Adı” kutusuna ise yeni ismi yazılır. Mevcut bilgilerden değişmesi gerekenler (özellikle Belge no, Belge tarihi vb.) değiştirilerek yeni form kaydedilerek belge yenileme işlemi tamamlanır. Bu işlem sonrasında yatın 5 yıllık süresinden kalan süre devam eder.
Konu yattakip@gtb.gov.tr eposta adresine bildirilecek. Adminler sistemde olmayan limanı sisteme tanıtacak ve yine aynı e-posta adresine yapılan işlem bildirilecektir.
Yat takip Programı yabancı bayraklı yatlarda ilk olarak Türk Limanları Giriş Formunun girilmesine izin vermektedir. Bu yüzden gümrük idaresine yurtdışına çıkış yapmak için gelen yabancı bayraklı bir yatın programa kayıtlı giriş belgesi yoksa, yatın seyir izin belgesindeki Türk Limanlarına Giriş (Y1) bilgileri kaydedilerek bir giriş formu üretilir. Daha sonra Türk Limanları Çıkış Formu sekmesinden bu belge seçilir ve “Çıkışını Yap” butonuna basılarak çıkış formu düzenlenebilecektir.
Yat takip Programı yabancı bayraklı yatlarda ilk olarak Türk Limanları Giriş Formunun girilmesine izin vermektedir. Bu yüzden gümrük idaresine seyir izin belgesi (transit log) yenileme işlemi yapmak için gelen yabancı bayraklı bir yatın programa kayıtlı giriş belgesi yoksa, yatın bir önceki seyir izin belgesindeki Türk Limanlarına Giriş (Y1) bilgileri kaydedilerek bir giriş formu üretilir. Daha sonra Türk Limanları Giriş Formu sekmesinden bu belge seçilir ve “Belge Yenile” butonuna basılarak belge yenileme formu (yeni transit log´a göre) düzenlenebilecektir.
Yat Takip Programına kaydedilen yatların isim, boy, bağlama limanı, çağrı işareti gibi bilgileri eşleştirilerek her yat için bir kimlik numarası verilmektedir. Böylece aynı isimde olan yatların birbirine karışmasının önüne geçilmiştir. Bu nedenle Tekne Tanıtım Numarasının doğru üretilmesi açısından yatın bilgilerinin doğru ve tam girilmesi önemlidir. Tekne tanıtım numarası diğer limanlarda da bilinebilmesi ve sorgulamada kolaylık sağlanabilmesi açısından gümrük personelince yatın seyir izin belgesinin de üzerine not edilmektedir.
Evet. Türk Limanları Çıkış Formunun ilk sayfasında “akaryakıt aldı mı” yazan bir kutu bulunmaktadır. Transit yakıt alan yatlar için bu kutu işaretlenerek akaryakıt bilgilerinin girileceği alanlar açılmaktadır.
Yatın demirbaşı olarak kara taşıtı getirilemez.